Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Mit jelent a hideg és forró eljárás a konzerválás során? Melyik módszer a jobb?

A recepteket olvasva találkozhatunk ezzel a két kifejezéssel, ami talán bővebb magyarázatra szorul.

Vannak ételek, amiknél mindkét konzerválási módszer ajánlott, és vannak olyanok, amiket csak hideg, vagy csak forró eljárással ajánlott konzerválni.

 

HIDEG MÓDSZER

A hideg eljárás során az élelmiszereket tisztítva, darabolva, de hidegen, nyersen helyezzük szorosan a hideg befőttesüvegekbe.

Mikor javasolt a hideg módszer használata?

  • zöldségek nyomás alatti konzerválása
  • csontos szárnyas- és nyúlhús konzerválása

A zöldségek hideg konzerválásakor minden esetben szükséges, hogy a konzervet a receptben megadott felöntőlével feltöltsük.

Hús konzerválása esetén NEM adunk folyadékot a konzervhez.

A hideg eljárás használható egyéb húsfélék és a gyümölcsök konzerválásakor is, de a végtermék kevésbé lesz tetszetős és ízletes, mintha forró eljárással készítettük volna.

Mi ennek az oka?

A nyers élelmiszerek szövetei nagy mértékben tartalmaznak oxigént. Az élelmiszerben és a körülötte rekedt levegő 2-3 hónapos tárolást követően az élelmiszerben elszíneződést okozhat.

A nyers módszerrel eltett gyümölcsök lebegnek az üvegek felső részében.

A húsok pedig sok vizet veszítenek és kiszáradnak, összeesnek az üvegben. A húsdarabok szorosan egymáshoz szorulnak és szinte egy tömböt alakítanak. A végtermék leginkább egy húspéphez hasonlít, kevésbé ahhoz a szépen darabolt húskockához, amit beletettünk az üvegbe.

A csontos szárnyas- és nyúlhús konzerválásának viszont ez a legmegfelelőbb módja. Csak pakoljuk a csontos húsdarabokat az üvegbe, folyadék nélkül zárjuk le és konzerváljuk. A végeredmény minden elvárásunkat felülmúlja majd. Ízletes, szaftos és puha, de nem pépes húsdarabokat kapunk.

FORRÓ MÓDSZER

A forró módszer az a gyakorlat, amikor a frissen elkészített ételt forrásig melegítjük, 2-5 percig pároljuk (blansírozzuk), vagy kevés zsiradékon sütjük, és ezzel a hőkezelt étellel azonnal, lazán megtöltjük az üvegeket.

A forró eljárás során minden esetben adnunk kell valamilyen folyadékot a konzervünkhöz. A recept mindig tartalmazza, hogy húslevessel, vízzel, vagy esetleg paradicsomlével töltsük fel az üvegeketf.

A feltöltő folyadékot is forrásig kell melegíteni, mielőtt az üvegekbe töltenénk.

Miért jó választás a forró módszer?

Ez a gyakorlat segít eltávolítani a levegőt az élelmiszer-szövetekből, összezsugorítja az ételt, segít megakadályozni, hogy az élelmiszer lebegjen az üvegekben, növeli a vákuumot a lezárt üvegekben, és javítja az eltarthatóságot. Az élelmiszerek előzsugorítása lehetővé teszi, hogy minden edénybe több étel kerüljön. Nem utolsó sorban a konzervünk tetszetősebb és finomabb is lesz. A húskockák megőrzik eredeti formájukat, színüket és a hozzátöltött folyadék plusz ízt ad a konzervhez.

Ezeket olvastad már?

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.