Elkészítés:
- A kifejtett borsót alaposan megmossuk.
- A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel.
- Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig.
- A borsót lecsepegtetjük és forró vízzel leöblítjük. Ezt azért tesszük, hogy minél több keményítőtől megszabaduljunk. Majd újra lecsepegtetjük.
- A forró borsót felmelegített 720 ml-es üvegekbe szedjük és kb. 3 cm-es fejteret hagyunk üresen.
- Opcionális: üvegenként egy csipet só és kevés cukor harmonikusabb ízt ad a konzervünknek.
- Töltsük fel az üvegeket friss forrásban lévő vízzel a 3 cm-es fejteret megtartva.
- Egy spatula segítségével távolítsuk el a buborékokat és pótoljuk a felöntőlevet, ha szükséges.
- Töröljük le az üvegek peremét.
- Tegyük fel a fedőket.
Ezután folytassuk a konzerválás szokásos lépéseivel:
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter forró vízzel és 1 dl ecettel.
- Fedjük le a CANNER-t és kezdjük el a melegítését.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 40 percre.
- Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
- Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.