Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

A konzerválás lépései

Minden receptnél külön említésre kerül a pontos konzerválási folyamat. Most a CANNER-el történő konzerválás általános lépéseit mutatjuk be.

1. Eszközök, üvegek, lapkák, üvegek teteje, környezet előkészítése, tisztítása.
Minden eszközünk és üvegünk és a befőzés környezete legyen tiszta, frissen mosott. Az üvegeket és a hozzájuk tartozó tetőket nem szükséges csírátlanítani, hiszen a folyamat során az étellel együtt csíramentes lesz.

2. Élelmiszerek előkészítése FORRÓ vagy HIDEG eljáráshoz a recept szerint.
Tisztítás, darabolás, forró eljárás esetén előfőzés vagy sütés. Soha ne változtassunk a darabolás módján, méretén, mert ezzel változik a szükséges konzerválási idő, és akár lehetetlenné válhat a biztonságos konzerválás is.

3. Üvegek megtöltése a recept szerinti módon.
Ügyeljünk rá, hogy a receptben megjelölt fejteret (üres rész az étel és az üveg teteje között) minden esetben megtartsuk.

4. Végezzük el a buborékmentesítést.
Egy műanyag spatulát vezessünk körbe az üveg szélénél és igyekezzünk minden levegőbuborékot eltávolítani az üvegből.

5. Az üvegek száját tiszta, ecetes papírtörlővel töröljük meg.
Az esetleges zsír vagy ételmaradék megakadályozhatja a vákuum kialakulását.

6. A fedőket szorosan, de nem erőltetve csavarjuk az üvegre.
A feldolgozás végén, a hűlés során az üvegben lévő oxigén távozik az üvegből, aminek a hatására kialakul a vákuum és a lapka tetején lévő gumigyűrű rászorul az üveg szájára. Ha túl erősen tekerjük rá a lapkát, a levegő nem tud távozni, a vákuum nem tud kialakulni és a konzervünk megromlik.

7. Helyezzük a CANNER-be a konzerváló tálcát.

8. Pakoljuk be az üvegeket.

9.Töltsük fel a CANNER-t 3 liter vízzel.
Ez a mennyiség függetlenül az üvegek számától, mindig állandó!

10. Kezdjük el a CANNER melegítését. A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.

11.  A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé,
ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt.

13. A nyomásmérő műszeren látjuk, hogy mikor éri el a CANNER belső nyomása a megfelelő szintet. Innentől számítjuk a feldolgozási időt.

14. Csökkentsük a melegítést.

15. Figyeljük a nyomásmérőt, tartsuk a megfelelő szinten a nyomást.
Ha szükséges, csökkentsük vagy növeljük a hőmérsékletet.

16. A feldolgozási idő lejárta után kapcsoljuk ki a melegítést és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
A nyomásjelző szelep ilyenkor visszaesik a helyére és a fedő könnyedén eltávolítható. Vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat. Az edényben ilyenkor még nagyon forró a levegő, akár még forrhatnak is a konzervek.
SOHA NE PRÓBÁLJUK SIETTETNI A LEHÜLÉST! Ne feszegessük a tetőt, ne vegyük le a nyomástartót, ne tegyük hidegvízbe a CANNER-t!
Ez az idő is beleszámít a feldolgozási időbe és ha túl hirtelen szűntetnénk meg a nyomást, az üvegeink akár fel is robbanhatnak.

17. Vegyük ki az üvegeket.
Az üvegek ilyen kor még forróak, vigyázzunk az égési sérülésekkel. Használjunk edényfogó kesztyűt és speciális üvegkiszedő csipeszt.

18. Az üvegeket a konyhapulton hagyjuk kihűlni. Kihűlés után címkézzük és mehetnek a kamrapolcra.

A házi konzervek évekig megőrizhetik minőségüket szobahőmérsékleten, amíg a vákuum tart az üvegben. Mégis azt javasoljuk, hogy egy éven belül fogyasszuk el őket, mert az élvezeti értékük egy év után romolhat. Színük, állaguk, ízük megváltozhat.

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.