Az USDA ajánlása szárazbab, sárgaborsó és lencse konzerválására.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
- A szárazbabot alaposan megmossuk.
- A babot egy nagy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és 12-18 órán keresztül áztatjuk.
Ha gyorsabban szeretnénk felhasználni, akkor a mosás után tegyük forrásban lévő vízbe és az újra forrás után főzzük 2 percig a babot. - Ezután mindkét módszer esetében öblítsük le és egy szűrő segítségével szűrjük le a babot.
- Tegyük egy megfelelő méretű edénybe és főzzük 30 percig.
- A forró babot szűrőkanállal tegyük át az üvegekbe és töltsük fel forrásban lévő vízzel. Hagyjunk 3 cm fejteret szabadon.
- Egy műanyag spatulával távolítsuk el az esetleges buborékokat ecetes kendővel töröljük meg az üvegek száját és csavarjuk fel a tetőket.
- A CANNER aljába tesszük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
- Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni az edényt.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik. Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.
- A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé. Ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást és a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
TIPP
Az én tapasztalataim szerint az így készült babkonzervben lévő bab nagyon megpuhul, szinte püré lesz belőle.
Ezért én a 30 perces előfőzést kihagyom. Még így is előfordul néha, hogy kicsit túlfőttnek érzem a végeredményt. Ha nem áztatjuk és nem főzzük 30 percig a babot, akkor figyeljünk rá, hogy a konzerválás alatt jelentősen megnő a térfogata, ezért az üveget maximum félig töltsük meg babbal és így töltsük fel a fejtérig vízzel az üveget.
Víz helyett füstölthús lét is használhatunk. Klasszisokkal jobb lesz a végeredmény.