Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Babkonzerv készítése szárazbabból

Az USDA ajánlása szárazbab, sárgaborsó és lencse konzerválására.

Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.

  1. A szárazbabot alaposan megmossuk.
  2. A babot egy nagy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és 12-18 órán keresztül áztatjuk.
    Ha gyorsabban szeretnénk felhasználni, akkor a mosás után tegyük forrásban lévő vízbe és az újra forrás után főzzük 2 percig a babot.
  3. Ezután mindkét módszer esetében öblítsük le és egy szűrő segítségével szűrjük le a babot.
  4. Tegyük egy megfelelő méretű edénybe és főzzük 30 percig.
  5. A forró babot szűrőkanállal tegyük át az üvegekbe és töltsük fel forrásban lévő vízzel. Hagyjunk 3 cm fejteret szabadon.
  6. Egy műanyag spatulával távolítsuk el az esetleges buborékokat ecetes kendővel töröljük meg az üvegek száját és helyezzük fel a tetőket.
  7. Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Helyezzük rá a tetőt a nyomástartó nélkül.
  8. Kezdjük el a CANNER melegítését. A forrástól számítva 10 percig szellőztessük a CANNER-t. Majd helyezzük fel a nyomástartót.
  9. A 0,76 bar (11 psi) nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 80 percre.
  10. Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
  11. Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.

 

TIPP
Az én tapasztalataim szerint az így készült babkonzervben lévő bab nagyon megpuhul, szinte püré lesz belőle.
Ezért én a 30 perces előfőzést kihagyom. Még így is előfordul néha, hogy kicsit túlfőttnek érzem a végeredményt. Ha nem áztatjuk és nem főzzük 30 percig a babot, akkor figyeljünk rá, hogy a konzerválás alatt jelentősen megnő a térfogata, ezért az üveget maximum félig töltsük meg babbal és így töltsük fel a fejtérig vízzel az üveget.
Víz helyett füstölthús lét is használhatunk. Klasszisokkal jobb lesz a végeredmény.

Legújabb receptek

Zöldborsóleves konzervekből

Elkészítés: Az általunk választott zsiradékon megpirítjuk a hagymát és megszórjuk a liszttel. Elkeverjük és halvány színűre pirítjuk. Majd egy kis fűszerpaprikát adunk hozzá. A borsókonzerv

Zöldborsó konzerválása

Elkészítés: A kifejtett borsót alaposan megmossuk. A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig. A borsót lecsepegtetjük és

Zöldborsófőzelék konzervből

Elkészítés: Egy megfelelő méretű lábasban a zsiradékon megfuttatjuk a lisztet. A konzerv levéből keveset a liszthez öntünk és csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a konzerv többi

Lencseleves konzerválása

Elkészítés: A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg

Hozzávalók:

  • Szárazbab
  • Füstölthús lé vagy víz
Elkészítési idő: 80 perc
Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.