A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de így egészen más ízélményben lesz részed, ezért szerintem megéri az utána járást és a plusz költséget.
Lássuk a hozzávalókat, és a teljes receptet.
Szósz:
2 ek szójaszósz (ha az erősebb ízeket szereted, használd a sötétebb változatot)
4 ek rizsecet (vagy más minőségi fehérecet)
1 ek worcester-szósz+ 1ek paradicsom püré (vagy 2 ek ketchup)
4 ek víz
1 ek sake (vagy száraz fehérbor)
3 ek cukor
Az alapanyagokat egy tálkában alaposan keverd össze.
Fűszerek:
2 gerezdfokhagyma összezúzva
1 db gyömbér gumó 3 cm-es, apróra vágva
1 db újhagyma apróra vágva
1 ek szezámmag olaj (vagy étolaj)
4 ek víz
2 ek kukorica keményítő (ha cannerezésre készíted, ezt csak felhasználás előtt keverd bele)
Egy kis serpenyőben az olajon alacsony hőfokon pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, majd keverd a tál tartalmához.
Zöldségek:
1 db sárgarépa gyufaszál méretűre darabolva
1 nagyobb fej vöröshagyma kb 2*2 kockákra vágva
1 doboz ananász konzerv
1 db kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
Egy evőkanál olajon párold meg kicsit a zöldségeket, majd keverd össze az ananász konzerv levével és a szósszal.
Hús:
50 dkg csirkemellet darabolj fel kb 2*2 cm kockákra.
2 evőkanál olajon pirítsd meg hirtelen minden oldalát, de nem kell készre főzni.
Keverd össze a húst a zöldséges szósszal, főzd együtt pár percig, majd töltsd üvegekbe, tartva a 3 cm-es fejrészt.
A cannerbe tegyél 3 liter vizet és 1 dl 20%-os ecetet, majd állítsd bele a lezárt üvegeket és fűtsd fel. A Fisher&Wolf canner 0,9 és 1 bár nyomásra fog beállni, ami 2400 m tengerszint feletti magasságig megfelelő.
Konzerválási idő: 70-80 perc, üvegmérettől függően.
Felbontás után a konzervet öntsd serpenyőbe, és forrald fel. Egy kis tálban keverj ki 2 ek kukoricakeményítőt 2 ek vízben, majd keverd az ételbe. Várd meg amíg besűrűsödik, és már tálalhatod is.