Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
- Készítsük el az erőlevest a szokásos módon.
- Az előzőleg alaposan elmosott és lecsepegtetett üvegekbe apró lyukú szűrőn keresztül beletöltjük a forró, még lobogó levest.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel alaposan letöröljük. Különben az esetlegesen az üvegen maradt zsírcseppek megakadályoznák a vákuum kialakulását.
- Új, tiszta, száraz fedőkkel lezárjuk az üvegeket. Nem kell nagyon erősen megszorítani a fedőket, mert ez szintén megakadályozhatja a vákuum kialakulását. Tehát szorosan, de nem túlerőltetve legyenek a tetők az üvegen.
- A CANNER-t a tűzhelyre tesszük, elhelyezzük benne az alsó tálcát, erre szépen egymás mellé sorakoztatjuk az üvegeket. Ne legyenek túl szorosan és mindegyik stabilan álljon. A mozgatásnál ne döntsük meg az üvegeket, vigyázzunk, hogy ne folyhasson leves a fedő és az üveg szája közé.
Egy sorba 7 db 720 ml-es üveg fér el. Ha két sorba szeretnénk tenni az üvegeket, azokat soha ne közvetlenül egymásra tegyük, hanem használjunk egy másik tálcát, vagy rácsot a két üvegsor között. - Töltsük fel a CANNER-t 3 liter forró vízzel és ne felejtsünk el 1 dl ecetet is tenni a vízbe, hogy megakadályozzuk a vízkő kicsapódását az üvegeken.
- Zárjuk le a CANNER-t. Kapcsoljuk be maximumra a melegítést.
- A nyomáskiegyenlítő szelepet még ne tegyük fel. Melegítsük addig a Konzervgyárost, amíg a kiegyenlítő szelep nyílásán folyamatosan távozni kezd a gőz. 10 perc folyamatos gőzölés után tehetjük fel a szelepet a helyére. Ezt hívjuk szellőztetésnek.
- Látjuk a mutatón, hogy mostantól elkezd nőni a nyomás a CANNER belsejében. Amikor eléri a 0,76 bar (11 psi) értéket a mutató, elértük a szükséges nyomást és a szükséges hőmérsékletet. Innentől számítva 25 percig kell a CANNER belső nyomását ezen az értéken tartanunk.
Hogy ne nőjön tovább a nyomás, először vegyük kissé lejjebb a melegítést és időnként nézzünk rá a mutatóra. Az én tűzhelyemen a maximum 14-es. Ezen melegítem eleinte. Amikor elérte a megfelelő hőfokot, általában 7-re csökkentem a melegítést. - A 25 perc letelte után lekapcsoljuk a tűzhelyet és félrehúzzuk a CANNER-t. Megvárjuk, amíg annyira lehűl, hogy a biztonsági szelep visszaesik, ekkor – de csak ekkor! – levesszük a nyomáscsökkentőt a tetőről és így hűtjük tovább a CANNER-t. 10 perc után levehetjük az edény tetejét és óvatosan kivehetjük a konzerveket.
Vigyázzunk, hogy ne döntsük meg, és soha ne fordítsuk fejre az üvegeket. Az üvegekben ilyenkor még nincs vákuum, az élelmiszer a fedő és az üveg szája közé kerülhet, ami megakadályozza a vákuum kialakulását. - Tegyük az üvegeket szellősen a konyhapultra és hagyjuk kihűlni őket. Az üvegek nagyon forrók lehetnek, az étel még forrhat bennük, legyünk nagyon óvatosak. Amikor kihűltek, címkézzük fel (mit tartalmaz és mikor készült).
Az így tartósított húsleves akár évekig is eltartható a kamrapolcon 10-20 °C között, de egy év után a minősége csökken, ezért javasolt a házi konzerveket egy éven belül elfogyasztani.
Magasabb hőmérsékleten, mondjuk egy átlagos szobahőmérsékletlen is biztosan eltarthatók 1 évig.