Az USDA ajánlása lencse konzerválására.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
- A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg nem duzzadnak a szemek (kb.2-3 óra), majd szűrjük le.
Gyorsabb megoldás, ha a lencsét mosás után forrásban lévő vízbe tesszük és az újra forrás után 2 percig forraljuk. Majd 1 órán át áztatjuk, és leszűrjük. - A forró lencsét szűrőkanállal tegyük át az üvegekbe és töltsük fel forrásban lévő vízzel vagy füstölthús levével. Ha vizet használunk, tehetünk minden üvegbe egy kiskanál sót is. Hagyjunk 3 cm fejteret szabadon.
- Egy műanyag spatulával távolítsuk el az esetleges buborékokat.
- Ecetes kendővel töröljük meg az üvegek száját és helyezzük fel a tetőket.
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
- Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 80 percre.
- Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
- Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.
Tipp: A só el is hagyható, mert nem játszik szerepet a konzerválásban.
Tartsuk be a visszahidratálás folyamtát, különben nem garantálható, hogy a lencse teljesen megszívta magát a vízzel, és konzerválás során a felöntőlevet szívja majd magába. Ilyenkor a lencse nem lesz folyadékkal fedett és hamar elszíneződik, esetleg kiszárad. Valamint a lencse térfogata is megnőhet, és előfordulhat, hogy a konzerválás alatt „kifolyik” az üvegből.
A lencse esetében a 3 cm-es fejtér betartása nagyon fontos!
Az így konzervált lencséből készülhet főzelék, leves, püré, saláta és sokféle köret is.