Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Lencsekonzerv készítése

Az USDA ajánlása lencse konzerválására.

Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.

  1. A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg nem duzzadnak a szemek (kb.2-3 óra), majd szűrjük le.
    Gyorsabb megoldás, ha a lencsét mosás után forrásban lévő vízbe tesszük és az újra forrás után 2 percig forraljuk. Majd 1 órán át áztatjuk, és leszűrjük.
  2. A forró lencsét szűrőkanállal tegyük át az üvegekbe és töltsük fel forrásban lévő vízzel vagy füstölthús levével. Ha vizet használunk, tehetünk minden üvegbe egy kiskanál sót is. Hagyjunk 3 cm fejteret szabadon.
  3. Egy műanyag spatulával távolítsuk el az esetleges buborékokat.
  4. Ecetes kendővel töröljük meg az üvegek száját és helyezzük fel a tetőket.
  5. Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
  6. Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
  7. A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
    Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.
  8. A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
    A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt.
  9. A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 80 percre.
  10. Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
  11. Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.

 

Tipp: A só el is hagyható, mert nem játszik szerepet a konzerválásban.
Tartsuk be a visszahidratálás folyamtát, különben nem garantálható, hogy a lencse teljesen megszívta magát a vízzel, és konzerválás során a felöntőlevet szívja majd magába. Ilyenkor a lencse nem lesz folyadékkal fedett és hamar elszíneződik, esetleg kiszárad. Valamint a lencse térfogata is megnőhet, és előfordulhat, hogy a konzerválás alatt „kifolyik” az üvegből.
A lencse esetében a 3 cm-es fejtér betartása nagyon fontos!

 

Az így konzervált lencséből készülhet főzelék, leves, püré, saláta és sokféle köret is.

 

Legújabb receptek

Zöldbab konzerválása cannerben

A zöldbab konzerválása cannerben tartósítja a friss zöldbab ízét és tápanyagtartalmát akár egész télen át. Kövesd ezt a receptet, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd saját

Zöldborsóleves konzervekből

Elkészítés: Az általunk választott zsiradékon megpirítjuk a hagymát és megszórjuk a liszttel. Elkeverjük és halvány színűre pirítjuk. Majd egy kis fűszerpaprikát adunk hozzá. A borsókonzerv

Zöldborsó konzerválása

Elkészítés: A kifejtett borsót alaposan megmossuk. A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig. A borsót lecsepegtetjük és

Zöldborsófőzelék konzervből

Elkészítés: Egy megfelelő méretű lábasban a zsiradékon megfuttatjuk a lisztet. A konzerv levéből keveset a liszthez öntünk és csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a konzerv többi

Hozzávalók:

  • Lencse
  • Füstölthús leve vagy víz
Elkészítési idő: 80 perc
Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.