Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Sárgarépa konzerválása

Az USDA ajánlása sárgarépa konzerválására.

Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.

Az első lépés a szokásos alapos mosás és hámozás. A gyökérzöldségeknél kifejezetten fontos az alapos tisztítás, hiába friss és zsenge még a répa, nem elegendő csak lekaparni a héját. Alaposan meg kell pucolni. A botulinum toxin ugyanis alapvetően a földben található és onnan kijutva kerül az élelmiszerekre, amik mérgezést okozhatnak, ha nincsenek megfelelően kezelve.
A tisztítást követően a répák a későbbi felhasználás szerint maradhatnak egyben, vagy tetszés szerint darabolhatóak is.
A sárgarépát kétféleképpen konzerválhatjuk.

 1. Hideg eljárás:
  A tiszta répákat szintén tiszta, felforrósított befőttesüvegekbe tesszük. Ügyelünk a 2,5 – 3 cm-es fejtér betartására.
 2. Forró eljárás:
  Egy edényben vizet forralunk. Hozzáadjuk a répákat és újraforrástól számítva 5 percig főzzük. Ezután szűrőkanállal kiszedjük a répákat és előmelegített, tiszta konzerves üvegbe tesszük. Ügyeljünk a 2,5 – 3 cm-es fejtér betartására.

Ezután mindkét esetben forró vízzel (esetleg levessel) felöntjük a répákat, eltávolítjuk a buborékokat, letöröljük az üvegek száját és lezárjuk őket a fedőkkel.
A továbbiakban a konzerválás szokásos eljárását használjuk. 0,76 bar (11 psi) nyomáson 30 percig kezeljük az üvegeket.

A konzerválás szokásos lépései:

 1. Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Helyezzük rá a tetőt a nyomástartó nélkül.Kezdjük el a CANNER melegítését.
 2. Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni.
 3. A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik. Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.
 4. A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
  A nyomásmérő óra megindul felfelé. Ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást és a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt.
 5. Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 30 percig tart a hőkezelés.
  Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
 6. A 30 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
 7. Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
 8. Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.
 9. Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.

Legújabb receptek

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Zöldbab konzerválása cannerben

A zöldbab konzerválása cannerben tartósítja a friss zöldbab ízét és tápanyagtartalmát akár egész télen át. Kövesd ezt a receptet, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd saját

Zöldborsóleves konzervekből

Elkészítés: Az általunk választott zsiradékon megpirítjuk a hagymát és megszórjuk a liszttel. Elkeverjük és halvány színűre pirítjuk. Majd egy kis fűszerpaprikát adunk hozzá. A borsókonzerv

Zöldborsó konzerválása

Elkészítés: A kifejtett borsót alaposan megmossuk. A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig. A borsót lecsepegtetjük és

Hozzávalók:

 • Friss, egészséges sárgarépa
 • Erőleves vagy víz
Elkészítési idő: 30 perc
Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.