Ez a konzerv kizárólag a magas nyomású konzerváló edénnyel készíthető el biztonságosan!
Ez a recept rendkívül egyszerű. Kezdők is bátran megpróbálkozhatnak vele.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
- A pörköltet a szokásos módon elkészítjük.
- Hagymát dinsztelünk olajban (jó sokat), amikor aranybarnára pirult rádobjuk a kockákra vágott húst (ízlés szerint lehet marha, disznó, vagy akár csirke is).
- Ha a hús is megpörkölődött, sózzuk, meghintjük pirospaprikával és a szokásos módon fűszerezzük.
Tehetünk hozzá kevés karikára vágott paprikát, paradicsomot is és kevés vízzel felöntjük. Pár percig forraljuk, de nem főzzük puhára a húst. - Az előkészített tiszta üvegekbe szedjük a húst, majd elosztjuk rajta a szaftot. Ha nem lenne elég a szaft, pótoljuk tiszta vízzel.
Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
- A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
- Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik. Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.
- A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé. Ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást és a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
TIPP:
Készíthetjük, a pörköltkonzervet fűszerpaprika hozzáadása nélkül is, mert előfordulhat, hogy a fűszerpaprika megkeseredik a konzervben. Ilyenkor felbontás után a 10 perces forraláskor adjuk hozzá a paprikát.
Konzerv készítéshez mindig jód és adalékmentes sót használjunk.
Az így elkészített pörköltkonzerv addig marad eltartható, amíg a vákuum tart. Akár sok évig is. De minden esetben javasolt a házilag készített konzerveket 12 hónapon belül elfogyasztani, mert a hosszú állás alatt a konzervünk az élvezeti értékéből jelentősen veszíthet. Megváltozhat a színe, íze, illata, állaga.