Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”.

Ez a tanács bevált, az ételeim finomak voltak és akkoriban még nem tudtam arról, hogy az ilyen leveskockák mennyi egészségtelen hozzávalót tartalmaznak. Ízfokozók, tartósítószerek, transzzsírok és társaik.

Miután ételallergiám alakult ki, elkezdtem jobban odafigyelni, mi kerül a tányérunkra. Ekkor jött képbe a konzerválás is. Igyekeztem minden egészségtelen, túlzottan feldolgozott élelmiszert elhagyni és csak alapanyagokat vásárolni. A legjobb persze, amit meg sem kell venni, csak kiszaladni érte a kertbe és frissen, ropogósan, vegyszermentesen leszedni.

Azóta a leveskocka (sok mással együtt) kikerült a kosaramból és saját készítésű alaplével helyettesítem.

Az alaplé egyébként rendkívül sokféleképpen használható. Krémlevesek, mártások, pörköltek, párolt zöldségek, gabonafélék, tészták és más ételek ízfokozója, ízesítője is lehet. A legtöbb sós étel alaplével felöntve sokkal finomabb, mintha simán vízzel öntenénk fel.

Az ízek változatossága miatt én csirkéből, marhából és disznóból is szoktam alaplevet készíteni. Mindegyik más kicsit és más ételt tesz különlegessé.

Az alaplé nagyon egyszerűen elkészíthető akár nagyobb mennyiségben is, és 3 vagy 7 dl-es üvegekben remekül konzerválható. Korábban fagyasztóba tettem, de mióta megvan a háztartási konzerváló gépem, csak üvegekben tartósítom.

A fagyasztással rengeteg műanyag szemetet termelünk, a folyamatos áramfelhasználása nem túl pénztárcabarát és egy esetleges meghibásodás, vagy váratlan áramszünet esetén tönkre mehet az összes tartalék élelmiszerünk. A kiolvasztás pedig további energiát és időt emészt fel.

Ezzel szemben a kamrapolcon nyugodtan csücsülnek a konzerveim a sorukra várva. Ha szükségem van rájuk, csak leveszek egyet és már öntöm is az ételhez, amit ízesítni szeretnék. A költség és időtakarékosság mellett mindig tudom, mi van az ételben, amit az asztalra teszek, és nyugalommal tölt el, hogy ezzel is óvom a családom egészségét.

 

Az elkészített alaplevet a canner.hu oldalon található recept szerint konzerválom. Forrón üvegekbe szedem és az üvegek méretétől függően 20-25 percig hőkezelem. 500 ml-es üvegig 20 perc, 500-1000 ml-es üveg 25 perc. 1 literesnél nagyobb üvegre az USDA nem adott ajánlást.

A részletes recept itt található: https://canner.hu/receptek/husleves-alaple-konzervalasa/

Kredits Kriszta

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.