Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Mi a különbség a dunsztolás és a sterilizálás (canner-ezés) között?

A korábbiakban már esett szó az alacsony és a magas savtartalmú élelmiszerekről. Megtudtuk, hogy a savas közegben a romlást okozó baktériumok és gombák nem, vagy csak korlátozottan képesek a szaporodásra, így ezek a konzervek alacsonyabb hőmérsékletű hőkezeléssel is biztonságosan eltehetők.
Sajnos a magas savtartalmú élelmiszerek közé csupán a gyümölcsök egy része tartozik. Az összes többi élelmiszer (zöldségek, húsok, készételek és a gyümölcsök másik része) kizárólag plusz sav hozzáadásával savanyúságként, vagy nagy nyomás alatt, 121 °C felett konzerválható biztonságosan.

A magas savtartalmú élelmiszereket (lekvárokat, dzsemeket, befőtteket és savanyúságokat) dunsztolással, az alacsony savtartalmú élelmiszereket (húsok, készételek, zöldségek és a gyümölcsök egy része) pedig nyomástartó edényben az úgynevezett CANNER-ben tartósíthatjuk.

Jó hír, hogy a CANNER használható dunsztolásra is. Ilyenkor a fedelet nem szükséges felhelyezni és mint egy nagy edény használható.
A CANNER-ben egyszerre két sorban 20 db 335 ml-es szabványos befőttesüveget tudunk hőkezelni.

Dunsztolás:
Kétféle dunsztolási eljárást használunk. A száraz és a nedves dunsztolást.

A száraz dunsztolásnál a tartósítandó élelmiszert forrón tesszük a csírátlanított üvegekbe és azonnal lezárjuk. Ezután hőtartó dobozba, esetleg ágynemű közé tesszük, hogy a forróságot minél tovább megőrizze ezzel biztosítva a kórokozók elpusztítását. Ha az üvegek kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. Jellemzően lekvárokat tartósítunk így.

A nedves dunsztolásnál a tartósítandó élelmiszert hidegen, esetleg langyosan tesszük a szintén csírátlanított üvegbe és felöntjük valamilyen lével.
A CANNER aljába helyezzük a konzerváló tálcát, hogy az üvegek ne érintkezzenek közvetlenül a forró edénnyel, valamint a zavartalan vízmozgást is ezzel tudjuk biztosítani.
A lezárt üvegeket a konzerváló tálcára helyezzük és az edényt az üvegek nyakáig feltöltjük vízzel. Ha két sorba tesszük az üvegeket, akkor a sorok közé is szükséges konzerváló tálcát tenni és a víz a második sor feléig érjen.
Ezután az adott recept szerint nagyjából 85-90 °C-on (gyöngyöző forrással) hőkezeljük a konzerveinket.
A puhulás elkerülése érdekében a legtöbb esetben érdemes a hőkezelés után azonnal kivenni az üvegeket a vízből és konyhapulton megvárni, míg kihűlnek az üvegek. Ezután mehetnek is a kamrapolcra.  Ezzel a módszerrel jellemzően befőtteket tartósítunk.

CANNER-ezés (hőkezelés nyomástartó edényben):

Ez a módszer hazánkban viszonylag új, az alacsony savtartalmú élelmiszereket tartósíthatjuk vele. Itt is kétféle módszer szerint dolgozhatunk melynek más-más végeredménye lesz.
Az egyik a hideg módszer, a másik a forró.

Hogy mikor melyik módszert ajánlott használni, azt az adott recept pontosan leírja. Itt most mindkét módszer lényegét írjuk csak le.

Hideg módszer

 1. A dunsztolással ellentétben, itt nem szükséges az üvegek csírátlanítása, elegendő egy alapos forró vizes mosogatás.
 2. A receptnek megfelelően darabolt és előkészített élelmiszert nyersen, hidegen az üvegekbe tesszük és felöntjük vízzel, vagy azzal a lével, amit a recept javasol. (Nyers húsoknál gyakran nincs szükség plusz folyadék hozzáadására, mert hőkezelés során a húsból elegendő lé kerül az üvegekbe.)
 3. Egy műanyag kést, lapátot az üveg szélénél körbe futtatunk, ezzel az üvegbe szorult buborékokat eltávolítjuk.
 4. Az üvegek száját ecetbe mártott papírtörlővel megtöröljük.
 5. A tiszta, új fedeleket felhelyezzük az üvegekre és szorosan, de nem tiszta erőből meghúzzuk. (Túlhúzás esetén a konzervüveg teteje nem fog megfelelően zárni).
 6. A konzerváló tálcát a CANNER aljára helyezzük és bepakoljuk az üvegeket. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket feltétlenül szükséges a sorok közé is konzerváló tálcát tennünk.
 7. A CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. (Az ecet megakadályozza, hogy vízkövesek legyenek az üvegeink, vagy a CANNER-ünk.)
 8. A CANNER-t lezárjuk és a nyomástartó szelepet NYITVA hagyjuk.
 9. Közepes hőmérsékleten melegíteni kezdjük a CANNER-t.
 10. Amikor a víz felforrt, a szellőző szelepen gőz áramlik ki. Hagyjuk, hogy 10 percig szabadon áramoljon ki a gőz, majd tegyük fel a nyomástartó szelepet.
 11. Amikor a nyomásmérő mutatója elérte a 0,8 Bart/10 lbs-t, vegyük takarékra a hőforrást és a receptnek megfelelő ideig tartsuk meg a 0,8 Bar/10 lbs nyomást.
 12. Ha az idő lejárt, állítsuk le a melegítést és várjuk meg, míg magától lehűl a CANNER-ben lévő víz. Ha a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az azt jelenti, hogy már nincs nyomás a CANNER-ben. Azonban a víz még ilyenkor is forrhat. Óvatosan vegyük le a CANNER tetejét, hogy a kicsapó forró gőz, nehogy megégessen bennünket.
 13. Egy erre tervezett üvegkiszedő csipesszel vegyük ki az üvegeket a CANNER-ből és helyezzük a konyhapultra, vigyázzunk az üveg ilyenkor még nagyon forró. Előfordulhat, hogy a benne lévő étel még forr!
 14. Kihűlés és az üveg felcímkézése után mehet is a kamrapolcra.

Forró módszer

Tulajdonképpen csak az elején különbözik a hideg módszertől. Ennek lényege, hogy a konzerválandó élelmiszert az üvegbe helyezés előtt a recept szerint kissé előfőzzük, elősütjük és forrón tesszük az üvegbe. Ennél a módszernél mindig fel kell tölteni az üvegeket folyadékkal (vízzel, alaplével), mert a hús már sok nedvességet vesztett az előhőkezelés során.
Ezután pedig folytathatjuk a konzerválást a hideg módszer 3. pontjával.

Nagyon fontos, hogy mindig pontosan az adott recept szerint dolgozzunk. Ne változtassunk az arányokon, a darabolás módján, méretén, a hőkezelési időn, hiszen csak így garantálhatjuk, hogy biztonságos lesz a konzervünk.

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.