Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Mit jelent a hideg és forró eljárás a konzerválás során? Melyik módszer a jobb?

A recepteket olvasva találkozhatunk ezzel a két kifejezéssel, ami talán bővebb magyarázatra szorul.

Vannak ételek, amiknél mindkét konzerválási módszer ajánlott, és vannak olyanok, amiket csak hideg, vagy csak forró eljárással ajánlott konzerválni.

 

HIDEG MÓDSZER

A hideg eljárás során az élelmiszereket tisztítva, darabolva, de hidegen, nyersen helyezzük szorosan a hideg befőttesüvegekbe.

Mikor javasolt a hideg módszer használata?

  • zöldségek nyomás alatti konzerválása
  • csontos szárnyas- és nyúlhús konzerválása

A zöldségek hideg konzerválásakor minden esetben szükséges, hogy a konzervet a receptben megadott felöntőlével feltöltsük.

Hús konzerválása esetén NEM adunk folyadékot a konzervhez.

A hideg eljárás használható egyéb húsfélék és a gyümölcsök konzerválásakor is, de a végtermék kevésbé lesz tetszetős és ízletes, mintha forró eljárással készítettük volna.

Mi ennek az oka?

A nyers élelmiszerek szövetei nagy mértékben tartalmaznak oxigént. Az élelmiszerben és a körülötte rekedt levegő 2-3 hónapos tárolást követően az élelmiszerben elszíneződést okozhat.

A nyers módszerrel eltett gyümölcsök lebegnek az üvegek felső részében.

A húsok pedig sok vizet veszítenek és kiszáradnak, összeesnek az üvegben. A húsdarabok szorosan egymáshoz szorulnak és szinte egy tömböt alakítanak. A végtermék leginkább egy húspéphez hasonlít, kevésbé ahhoz a szépen darabolt húskockához, amit beletettünk az üvegbe.

A csontos szárnyas- és nyúlhús konzerválásának viszont ez a legmegfelelőbb módja. Csak pakoljuk a csontos húsdarabokat az üvegbe, folyadék nélkül zárjuk le és konzerváljuk. A végeredmény minden elvárásunkat felülmúlja majd. Ízletes, szaftos és puha, de nem pépes húsdarabokat kapunk.

FORRÓ MÓDSZER

A forró módszer az a gyakorlat, amikor a frissen elkészített ételt forrásig melegítjük, 2-5 percig pároljuk (blansírozzuk), vagy kevés zsiradékon sütjük, és ezzel a hőkezelt étellel azonnal, lazán megtöltjük az üvegeket.

A forró eljárás során minden esetben adnunk kell valamilyen folyadékot a konzervünkhöz. A recept mindig tartalmazza, hogy húslevessel, vízzel, vagy esetleg paradicsomlével töltsük fel az üvegeketf.

A feltöltő folyadékot is forrásig kell melegíteni, mielőtt az üvegekbe töltenénk.

Miért jó választás a forró módszer?

Ez a gyakorlat segít eltávolítani a levegőt az élelmiszer-szövetekből, összezsugorítja az ételt, segít megakadályozni, hogy az élelmiszer lebegjen az üvegekben, növeli a vákuumot a lezárt üvegekben, és javítja az eltarthatóságot. Az élelmiszerek előzsugorítása lehetővé teszi, hogy minden edénybe több étel kerüljön. Nem utolsó sorban a konzervünk tetszetősebb és finomabb is lesz. A húskockák megőrzik eredeti formájukat, színüket és a hozzátöltött folyadék plusz ízt ad a konzervhez.

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.