A csirkecombok konzerválását az un. „hideg eljárással” ajánlja az USDA.
Ez azt jelenti, hogy a combokat egészben, csonttal, bőrrel együtt, nyersen tesszük az üvegbe.
Nagyon egyszerű elkészíteni az eredmény pedig csodálatosan finom, ízletes, zamatos, omlós husi.
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
Az elkészítés a következő:
- Az előkészített üvegekbe nyersen, csonttal együtt elhelyezzük a combokat.
Egy normál 720 ml-es üvegbe általában 3-4 alsó vagy felső comb fér. Ízlés szerint fűszerezhetjük is, de maradhat natúron is, úgyis nagyon finom és felbontás után több felhasználási lehetőséget kínál.) - Adjunk a combokhoz ½ – 1 dl vizet, töröljük le az üvegek száját és zárjuk le a fedőkkel.
- A CANNER-t töltsük fel 3 liter vízzel és tegyünk hozzá 1 dl ecetet, hogy az üvegeink ne legyenek vízkövesek.
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot, majd erre az üvegeket.
Ha két sorba tesszük az üvegeket, mindenképpen tegyünk a sorok közé is rácsot. A víz mennyiségét nem kell növelni. - Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik. Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik.
- A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé. Ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást és a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 70 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 70 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Az így tartósított konzervünk több évig is eltartható, de javasolt minden házilag készült konzervet 1 éven belül elfogyasztani.