Ez a konzerv kizárólag a magas nyomású konzerváló edénnyel készíthető el biztonságosan!
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
Elkészítés:
Kevés olajon vagy más zsiradékon pirítsuk barnára a darálthúst.
Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:
- A darálthúst egy tölcsér segítségével szedjük tiszta üvegekbe.
- Töltsük fel a forrásban lévő választott folyadékkal ügyelve a 3 cm-es fejtér betartására.
- Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
- A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
- Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
- Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
- Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre.
Ezt hívják szellőztetésnek. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 70 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 70 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Felbontáskor a darálthús bármilyen étel elkészítésére alkalmas, aminél a darálthúst megpirítva használjuk fel.
Például:
Spagetti szósz, Rakott kel, egyéb rakott ételek, lasagne, chili con carne, stb.
TIPP:
Konzerv készítéshez mindig jód és adalékmentes sót használjunk.
Az így elkészített konzerv addig marad eltartható, amíg a vákuum tart. Akár sok évig is. De minden esetben javasolt a házilag készített konzerveket 12 hónapon belül elfogyasztani, mert a hosszú állás alatt a konzervünk az élvezeti értékéből jelentősen veszíthet. Megváltozhat a színe, íze, illata, állaga.