Hogy biztonságos legyen a konzerved, egyszerre legalább 4 db 720 ml-es üvegben konzerválj halat! A recept ekkora mennyiségre van tesztelve.
- Első lépésként bepácoljuk a halat.
Egy rozsdamentes acél vagy üveg tálba vizet öntünk és feloldjuk benne a sót.
A halat akkora darabokra vágjuk, hogy elférjen az üvegben és még egy 3 cm-es fejtér szabadon maradjon a tetején.
A halszeleteket a sós lébe tesszük és 1 órán át a hűtőszekrényben pácoljuk, majd jól lecsepegtetjük. - A halszeleteket a bőrrel együtt az üvegekbe tesszük.
Figyelem!
Nem töltjük fel folyadékkal az üvegeket!
Innentől a szokásos konzerválási eljárást folytatjuk:
- Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a kupakokat.
- A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
- Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 100 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 100 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Ha benyomható egy üvegen a lapka, akkor a konzerválás nem sikerült, a vákuum nem alakult ki. Ilyenkor az adott üveget tedd hűtőbe és mielőbb fogyaszd el.
A helyesen konzervált hal hűtés nélkül akár évekig eltartható a kamrapolcon.
Azonban, mint minden házilag készült konzervet, a halkonzervet is ajánlott 1 éven belül elfogyasztani.