Ez a konzerv kizárólag a háztartási konzerváló edénnyel készíthető el biztonságosan!
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.
Elkészítés:
Készítsük el a spagetti szószt a szokásos módon.
Kevés olajon vagy más zsiradékon süssük a darálthúst addig, amíg elveszíti a rózsaszín színét és barnára vált, de ne pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a fűszereket és keverjük jól el. Öntsük fel paradicsomlével és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg szósz sűrűségűvé válik.
Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:
- Az elkészült szószt egy tölcsér segítségével szedjük tiszta üvegekbe. Ügyeljünk a 3 cm-es fejtér megtartására.
- Az üveg szélénél futtassunk körbe egy műanyag spatulát vagy kést, amivel eltávolítjuk a levegőbuborékokat.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
- Kezdjük el a CANNER melegítését.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 70 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 70 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Felbontáskor egy megfelelő méretű edénybe tesszük és 10 percig forraljuk. Tegyük a szószt főtt spagetti tésztára és reszeljünk rá sajtot.
TIPP:
Konzerv készítéshez mindig jód és adalékmentes sót használjunk.
Az így elkészített konzerv addig marad eltartható, amíg a vákuum tart. Akár sok évig is. De minden esetben javasolt a házilag készített konzerveket 12 hónapon belül elfogyasztani, mert a hosszú állás alatt a konzervünk az élvezeti értékéből jelentősen veszíthet. Megváltozhat a színe, íze, illata, állaga.