- Keverje össze a kétféle darálthúst a többi hozzávalóval.
- A masszából formáljon kis húsgombócokat.
- Forralja fel az alaplevet és tartsa melegen.
- Egy serpenyőben hevítsen fel kis mennyiségű vajat vagy olajat.
- Tegye a gombócokat a serpenyőbe és minden oldalukat pirítsa szép barnára. Ne égesse meg! Az elkészült gomócokat tegye egy nagyobb tálba és tartsa melegen.
- Miután az összes húsgombócot megpirította, helyezze őket lazán az üvegekbe. Annyi gombócot tegyen egy üvegbe, amennyi egy alkalommal elfogy. Hagyjon legalább 3 cm üres fejteret.
- Töltse fel az üvegeket forrásban lévő forró alapléves, a 3 cm-es fejteret továbbra is megtartva.
- Ha véletlenül nem lenne elég az alaplé, forrásban lévő vízzel pótolhatja.
Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:
- Távolítsuk el a buborékokat. Egy műanyag spatulát vagy kést vezessünk körbe az üveg szélénél.
- Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
- A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
- Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel és kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés.
Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben. - A 80 perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
- Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak. - Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.
Szósz elkészítése:
- Olvassza meg a vajat egy serpenyőben, keverje hozzá a lisztet és pirítsa két percig.
- Öntse hozzá a húsgolyó konzerv levét és keverje csomómentesre.
- Adja hozzá a tejszínt, a szójaszószt és a Dijon mustárt is, és kerverje el jól.
- Tegye a húsgolyókat is a szószba, forralja fel és hagyja, hogy a szósz besűrűsödjön.
Ezután már tálalhatja is a házikészítésű svéd húsgolyókat a fantasztikusan finom szósszal, burgonyapürével és áfonyalekváral.