Elkészítés:
- Alaposan mossa meg a céklát.
- Vágja le a felsőrészét a leveleknél. De hagyjon rajta minden gyökeret.
- Tegye a céklát forrásban lévő vízbe. Az újraforrástól számított 15-20 perc forralás után a cékla héja már könnyen eltávolítható. Hagyja annyira kihűlni a céklát, hogy éppen meg tudja hámozni, de fontos, hogy ne hűljön ki teljesen, mert a feldolgozási idő azzal kalkulál, hogy a cékla még meleg, amikor az üvegbe kerül.
- Hagyja egészben a nagyon kis gumókat, a nagyobbakat vágja tetszés szerint szeletekre, vagy 1 cm-es kockákra.
- A 720 ml-es üvegekbe tegye bele a még meleg cékladarabokat. Hagyjon kb. 3 cm üres részt az üveg szájánál.
- Opcionális: minden üvegbe adjon ½ – 1 teáskanál jódmentes sót.
- Töltse fel tiszta, forrásban lévő vízzel az üvegeket. A 3 cm-es fejteret továbbra is tartsa meg.
- Távolítsa el a buborékokat, ha szükséges, pótolja a vizet.
- Törölje le az üvegek peremét.
- Tegye fel a fedőket.
Ezután folytassuk a konzerválás szokásos lépéseivel:
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel.
- Kezdjük el a CANNER melegítését.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 35 percre.
- Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
- Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.
Felhasználáskor csepegtesse le a céklát, majd melegítse fel mikróhullámú sütőben vagy serpenyőben, esetleg kevés olajjal, fűszernövényekkel pár percig sütőben is sütheti. Nagyon finom köretek készülhetnek belőle, de a konzerv cékla akár smoothie hozzávalója is lehet.