Csak frissen betakarított zöldséget konzerváljon! Ne használja fel a fonnyadt, elszíneződött, beteg vagy rovarkárosított leveleket.
Elkészítés:
- Alaposan mossa meg a zöldleveleket kis adagokban.
- Vágja ki a kemény szárakat és a középső bordákat és szükség szerint darabolja fel a leveleket a későbbi felhasználásnak megfelelően. Ne pürésítse a zöldségeket!
- Kis adagokban párolja meg a zöldségeket addig, amíg megváltozik a színük (körülbelül 3-5 percig).
- Tegyen minden üvegbe 1/2 teáskanál sót (akár el is hagyható, a konzerválásban nem játszik szerepet).
- Lazán töltse meg az üvegeket a levelekkel és töltse fel őket friss, forrásban lévő vízzel. 3 cm-es fejteret hagyjunk szabadon.
- Távolítsa el a buborékokat, ha szükséges, pótolja a vizet.
- Törölje le az üvegek peremét.
- Tegye fel a fedőket.
Ezután folytassuk a konzerválás szokásos lépéseivel:
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
- Kezdjük el a CANNER melegítését.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 80 percre.
- Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
- Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.