Fontos, hogy a gombakonzervet maximum 0,5 literes üvegekben konzerválhatunk. Nagyobb üvegek esetén a gomba nem kapna megfelelő hőkezelést. Ha emelnénk a konzerválási időn, az viszont a gomba állagán rontana. Az USDA kizárólag 0,5 literes és 0,2 literes üvegekre tesztelte ezt a receptet!
Mindkét méretű üveg esetén változatlanul 45 perc a konzerválási idő.
Elkészítés:
- A gombát nem szükséges megpucolni, cserébe viszont nagyon alaposan, többszöri váltott vízben le kell mosni. Először egy nagy edénybe öntsünk hideg vizet és áztassuk a gombákat 10 percig, hogy a szennyeződések fellazuljanak. Ezután öblítsük le és tiszta, hideg vízben mossuk meg őket. Ha szükséges, ismételjük meg.
- Vágjuk le és dobjuk ki az elszíneződött részeket. A gombaszárakat tegyük külön.
- A kis gombákat egészben hagyhatjuk, a nagyobbakat vágjuk fel.
- Tegyük a gombákat kis adagokban forrásban lévő vízbe és az újraforrástól számítva főzzük 5 percig.
- Szedjük a gombákat forró, 0,5 literes vagy 0,2 literes üvegekbe.
- Hagyjunk 3 cm fejteret üresen.
- Ízlés szerint adhatunk hozzá ½ kávéskanál sót. De el is hagyhatjuk, mert a konzerválásban nem játszik szerepet.
- Töltsük fel az üvegeket forrásban lévő vízzel. A 3 cm-es fejtér betartására ügyeljünk.
- Távolítsuk el a buborékokat, ha szükséges, pótoljuk a vizet.
- Töröljük le az üvegek peremét.
- Tegyük fel a fedőket.
Ezután folytassuk a konzerválás szokásos lépéseivel:
- Helyezzük a CANNER-be a rácsot és tegyük rá az üvegeket. Töltsük fel a CANNERT 3 liter vízzel és 1 dl ecettel.
- Kezdjük el a CANNER melegítését.
- A fedőn levő felugró szelep ekkor még nyitva tartja az edényt és a levegő a készülék fogantyújánál távozik.
Ilyenkor némi csepegés figyelhető meg, mert a levegővel együtt lecsapódó gőz is távozik. - A tűzhelyünk adottságaitól függően körülbelül 10-15 perc után, amikor a szellőztetés véget ér, a felugró szelep felemelkedik és lezárja a tetőt.
A nyomásmérő óra megindul felfelé, ekkor megszűnik a csepegés és az edény hamarosan eléri az üzemi nyomást. Ekkor a nyomásszabályzó szelep kiengedi a kevés maradék levegőt. - A 0,76 bar nyomás elérése után állítsuk be az időzítőt 45 percre.
- Az idő lejártakor kapcsoljuk ki a hőforrást és várjuk meg míg lehűl a CANNER.
- Vegyük ki az üvegeket és hagyjuk őket szobahőmérsékleten teljesen lehűlni.