Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Gulyásleves konzerv

Ez a konzerv kizárólag a magas nyomású konzerváló edénnyel készíthető el biztonságosan!

Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt.

Elkészítés:

 1. A húst a szokásos méretűre daraboljuk fel (én 2-3 cm-es kockákra vágom).
 2. Az aprított hagymával együtt kevés olajon pirítsuk barnára.
 3. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és paprikát, vagy 1-2 evőkanál lecsót. Pár percig főzzük, amíg a zöldségek összeesnek.
 4. Ezután adjuk hozzá a fűszereket és a fokhagymát. Gyorsan keverjük át és vegyük le a tűzről az edényt, nehogy a paprika megkeseredjen.
 5. A húst osszuk el egyformán az üvegekben.
 6. A megpucolt, felkockázott burgonyát 2 percig blansírozzuk forrásban lévő vízben. Majd a hús tetejére rétegezve osszuk el őket az üvegekben.
 7. A megpucolt, feldarabolt zöldségeket szintén blansírozzuk. (A darabolás nagyságától függően 2-5 percig forraljuk.) Majd a burgonyára rétegezzük.
 8. Az edényben maradt szaftot öntsük fel 0,5 – 1 liter vízzel és forraljuk fel, majd osszuk el egyenletesen az üvegek között.
 9. Ha a szaft nem lenne elegendő, forrásban lévő vízzel pótoljuk és feltöltjük a 2-3 cm-es üres fejteret megtartva.

Innentől a szokásos CANNER-ezési eljárást folytatjuk:

 1. Az üvegek száját ecetes törlőkendővel megtisztítjuk és szorosan, de nem túlhúzva rátekerjük a szintén tiszta kupakokat.
 2. A CANNER aljába helyezzük a rácsot. Ezen szépen elhelyezzük az üvegeket és a CANNER-t feltöltjük 3 liter vízzel és 1 dl ecettel. Ha két sorban helyezzük el az üvegeket, akkor a sorok közé is tegyünk egy rácsot, a víz mennyiségét nem kell növelni.
 3. Zárjuk le a CANNER-t a fedéllel, de a nyomáscsökkentő szelepet még ne tegyük rá.
 4. Kezdjük el melegíteni a CANNER-t.
 5. Amikor már 10 perce forr a CANNER-ben a víz és a nyomáscsökkentő szelepen távozik a gőz, akkor rátehetjük a nyomáscsökkentőt az edényre.
  Ezt hívják szellőztetésnek.
 6. Amikor a nyomásmérő mutatója eléri a 0,76 bar-t, csökkenthetjük az edény melegítését és elindíthatjuk az időzítőt. Ha 720 ml-es üvegeket használtunk, akkor 80 percig tart a hőkezelés. 1 literes üveget 90 percig konzerváljunk. 1 literesnél nagyobb üveget ne használjunk.
  Fontos, hogy a konzerválás ideje alatt ne csökkenjen le a nyomás a CANNER-ben.
 7. A 80 (90) perc lejárta után kapcsoljuk ki a tűzhelyet és várjuk meg, amíg a CANNER magától lehűl.
 8. Amikor a biztonsági szelep visszaesett a helyére, az edényben már nincs nyomás. A fedele nyitható. Vigyázzunk, mert a benne lévő víz és az üvegek még nagyon forróak. Óvatosan nyissuk ki a CANNER-t, használjunk edényfogót és üvegkiszedő csipeszt.
  Nem szükséges azonnal kivenni az üvegeket a CANNER-ből, akár teljes kihűlésig is benne maradhatnak.
 9. Amikor az üvegek kihűltek és kialakult a vákuum, mehetnek a kamrapolcra.

 

Felbontáskor töltsük át a levest egy megfelelő méretű edénybe és forraljuk 10 percig.
Kóstoljuk meg és végezzük el az utóízesítést, ha szükséges.
Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még vizet.
Ha csipetkét is szeretnénk beletenni, akkor azt is ilyenkor tegyük a levesbe, és addig forraljuk, amíg a csipetke megfő.  

 

TIPP:

A paradicsom és paprika elhagyható, vagy helyettesíthető a hús mennyiségétől függően 2-3 evőkanál lecsóval is.
A konzervált fűszerpaprika, a fokhagyma és néhány fűszer gyakran megkeseredhet vagy elveszítheti a színét, aromáját. Ezért én ezeket nem szoktam az elején a húsra tenni.
Felhasználáskor az edénybe teszem a szükséges mennyiségű pirospaprikát és a konzerv tetején lévő zsiradékkal picit összemelegítem. (A paprika zsiradékon adja ki a legjobban a színét, aromáit.) Majd erre öntöm a konzerv többi tartalmát, és ilyenkor teszem a hozzá a felaprított fokhagymát és a majoránnát is.

Konzerv készítéshez mindig jód és adalékmentes sót használjunk.

Az így elkészített konzerv addig marad eltartható, amíg a vákuum tart. Akár sok évig is. De minden esetben javasolt a házilag készített konzerveket 12 hónapon belül elfogyasztani, mert a hosszú állás alatt a konzervünk az élvezeti értékéből jelentősen veszíthet. Megváltozhat a színe, íze, illata, állaga.

Legújabb receptek

Zöldborsóleves konzervekből

Elkészítés: Az általunk választott zsiradékon megpirítjuk a hagymát és megszórjuk a liszttel. Elkeverjük és halvány színűre pirítjuk. Majd egy kis fűszerpaprikát adunk hozzá. A borsókonzerv

Zöldborsó konzerválása

Elkészítés: A kifejtett borsót alaposan megmossuk. A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig. A borsót lecsepegtetjük és

Zöldborsófőzelék konzervből

Elkészítés: Egy megfelelő méretű lábasban a zsiradékon megfuttatjuk a lisztet. A konzerv levéből keveset a liszthez öntünk és csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a konzerv többi

Lencseleves konzerválása

Elkészítés: A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg

Hozzávalók:

 • Marhahús
 • Burgonya
 • Sárgarépa
 • Fehérrépa
 • Zeller
 • Hagyma, felaprítva
 • Fokhagyma
 • Paradicsom, Paprika ( 1-1 db) – elhagyható

Fűszerek:
só, fűszerpaprika, bors, köménymag, majoránna

Felbontás után adjuk hozzá:
csipetke

Elkészítési idő: 80 – 90 perc az üveg nagyságától függően
Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.