Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Konzerv csirkecomb – avagy ronda, de finom

Sokan a szájuk elé kapják a kezüket és nagyon megdöbbennek, amikor először szembe találják magukat egy valódi csirkecomb konzervvel.

Bevallom, velem sem történt ez másképp. Egy külföldi konzerváló hölgy oldalán láttam először ilyet.

Egy befőttesüveg, az alján némi kétes folyadék és néhány csirkecomb, amiből csontok meredeztek felfelé. Minden volt csak gusztusos nem.
Viszont a hozzászólók nagyon dicsérték és megerősítették, hogy ők is rendszeresen konzerválnak ilyen „szörnyűségeket”.

Én igazából azt sem tudtam elképzelni, hogy mire lehet használni egy ilyen módon konzervált csirkecombot, ezért megkérdeztem. Olyan válaszokat kaptam, mintha egy magyar háziasszonytól például azt kérdeztem volna, hogy jó – jó, de mihez használod a fűszerpaprikát. A válasz mindkét esetben az, hogy nagyjából mindenhez is.

A csirkecomb konzervből készülhet például:

 • csirkés szendvics (kb. szalámi helyett kerül a kenyérre)
 • csirkesaláta
 • csirkés pite
 • csirke taco
 • csirkés tészta
 • csirkés zöldséges rizs
 • csirkés quesadillas salsával
 • csirkés pizzafeltét
 • sajtos sült csirke nuggets
 • cézár saláta

Lejegyezni is alig tudtam a felhasználási ötleteket és beindult a magyar háziasszonyi vénám is. Végülis finom lehet:

 • borsólevesbe
 • csirkebecsinált levesbe
 • csirkepörkölt is készülhet belőle
 • vagy bármilyen rakott étel

Ezeken felbuzdulva vettem a bátorságot és elkészítettem az első csirkecomb konzervemet.

Nagyon egyszerű volt.
A megmosott combokat (lehet alsó- és felsőcomb is) egyszerűen nyersen csak beletettem az üvegekbe. A bőrét is rajta hagytam. Minimális só mehet hozzá, de igazából ez sem szükséges. Még vizet sem kell hozzátenni! (A nyersen konzervált húsokhoz soha nem szabad vizet tenni. Elég az a folyadék, ami kijön a húsból.) 70 perc konzerválás után készen lettek az első csirkecomb konzerveim.

Őszintén mondom, amikor kivettem az üvegeket a CANNER-ből, kissé megrémültem és fogalmam sem volt, hogyan fogom felhasználni őket.

Nem, hogy gusztusos nem volt, hanem inkább egyenesen félelmetes volt, amit az üvegben láttam.

Gyorsan eldugtam a család elől, hogy ne is lássák, és arra gondoltam, hogy majd egyszer valamikor, valahol, valamire biztosan fel fogom használni őket.

Jó sokáig a polc mélyén ültek az üvegek. Az első a kutya tányérjában kötött ki, de amikor kibontottam, megcsapta az orromat egy igen kellemes illat.

Tudtad, hogy a konzerv csirkének finom illata van? Én nem.

A húsi jól nézett ki, szaftos, vaj puha volt, de nem szétfőtt.

Amikor rájöttem, hogy az a gyanús folyadék az üveg alján tömény kollagén, amit én csilliókért veszek porított formában a gyógyszertárban, akkor újra elkezdett foglalkoztatni, hogy mégiscsak meg kéne kóstolni.

Vettem a bátorságot és a következő üvegből a zöldborsóleveshez tettem. Kicsontoztam, csak a husit tettem a levesbe. A szaftot mikróban felmelegítettem és úgy öntöttem a leveshez. Szobahőmérsékleten a szaft egyébként zselés, kocsonya állagú.

Annyira finom lett, hogy azóta csak így készül a borsóleves és a tárkonyos csirkeleves is.

Aztán még bátrabb lettem. Készítettem csirkesalátát, szendvicset és tacot, majd végig mentem a teljes repertoáron.

A legtöbb recepthez nincs szükség a szaftra, de mivel tudtam, hogy milyen értékes, fájt volna kidobni. Vettem egy nagy lélegzetet, felmelegítettem és megittam az üvegből. Valami nagyon rossz ízű dologra számítottam és amit éreztem az maga volt a csoda. Fantasztikusan finom volt. Mintha a legfinomabb húslevest ízleltem volna. Szívesen megittam volna belőle még pár adaggal.

Azóta a szaft is az enyém! Jót tesz az izületeimnek és a bőrömnek. A kutyáknak be kell érniük a bőrrel, a porcogóval és a csontokkal. A csont egyébként annyira szétfő, hogy kézzel simán szét lehet morzsolni, nem árthat a kutyusoknak.

A családom is megerősített benne, hogy a konzerv csirkének sokkal jobb íze van, mint a normál módon elkészítettnek. Sőt azt is mondhatnám, hogy a konzerv csirkének van íze, a normál módon készítettnek meg nincs.

A konzerv receptet itt találod: https://canner.hu/receptek/csirkecomb-konzervalasa/

Csirkés receptjeinket pedig itt: https://canner.hu/?s=csirke

Remélem, meghoztam a kedved a csirkecomb konzerválásához és te is rendszeresen főzöl majd belőle.

 

Kredits Kriszta

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.