Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia
Az egyetlen CE minősítéssel rendelkező canner Európában!
2 év garancia

Mi konzerválható a cannerben és mi az, ami nem?

Bármennyire is szeretnénk, sajnos nem minden élelmiszert konzerválhatunk még a cannerben sem. Van, amit azért nem, mert nincsenek rá laboratóriumban tesztelt biztonságos receptek, van ami a halmazállapota miatt nem kerülhet a konzerves üvegünkbe, és van, ami túlérzékeny a cannerben kialakuló magas nyomásra és hőre.

Nézzük, mit nem szabad, vagy nem ajánlott a cannerben konzerválni és milyen alternatívánk van a tartósításukra.

 • Magas savtartalmú gyümölcsök (lekvárok, zselék, befőttek, savanyúságok)
  Ezeket hagyományosan dunsztolással tartósítjuk. A nyomás alatti tartósítás ehetetlen készterméket eredményezne.
 • Tej és tejtermékek
  A tej alacsony savtartalmú, viszont magas a víztartalma, ami kedvez a c. botulinum szaporodásának. Nincs kutatáson alapuló, biztonságos recept a nyomás alatti tartósítására. A tejtermékeket javasolt fagyasztani.
 • Tojás
  Nincs kutatáson alapuló, biztonságos recept a nyomás alatti tartósítására. A tojás akár egyben, akár szétválasztva jól fagyasztható.
 • Keményítő, liszt
  Kisebb mennyiségű liszt hozzáadható a konzervhez, mert nem magával a liszttel van a probléma, hanem azzal, ha nagyobb mennyiséget használunk például szószok, levesek sűrítésére. A konzerválás során a hirtelen nagy hőhatás miatt a liszt és a keményítő túl hirtelen és túlságosan besűrítheti a konzervet, ami megakadályozza a konzerven belüli egyenletes hőátadást. Így előfordulhat, hogy az üveg szélén túlkezelt lesz a konzerv, míg a belsejében még nem érte el a szükséges hőmérsékletet. Ez sem az ízt, sem a biztonságot tekintve nem megfelelő végeredményt eredményez.
  Az ételek sűrítését felbontás után végezzük el. Finomabb és biztonságosabb lesz a végeredmény.
 • Tészta és rizs
  A rizs önmagában, köretként konzerválva egy szilárd tömbbe áll össze. Ízre, állagra sem lesz megfelelő a konzervünk és az összeállt rizs megakadályozza az egyenletes hőátadást, így biztonsági kockázatot is jelent.
  Különböző szószokhoz, levesekhez adva pedig a tésztából és rizsből kifőtt keményítő túlságosan besűrítheti a konzervet, ami szintén íz- és állagromlást, illetve biztonsági kockázatot jelent.
 • Nagyon sűrű pürék
  Ezek szintén a konzerv belsejében történő hőátadást akadályozzák. Kívül túlkezelt lesz a konzerv, belül pedig nem éri el a szükséges hőmérsékletet. Ezeket az élelmiszereket kockázva tudjuk konzerválni és felhasználás előtt pürésíthetjük őket.

  • sütőtökpüré
  • burgonyapüré
  • babpüré
  • lencsepüré
  • főzelékek
 • Kenyér és sütemények
  Nincs kutatáson alapuló, biztonságos recept a nyomás alatti tartósítására.
 • Érzékeny zöldségek
  Ezek olyan zöldségek, amelyek alacsony savtartalmúak, de gyenge sejtszerkezetük miatt a nyomás alatti magas hőmérsékleten annyira megváltoznak az érzékszervi tulajdonságaik, hogy fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Ezeket a zöldségeket savanyúságként vagy fagyasztva tartósíthatjuk.

  • karfiol
  • brokkoli
  • padlizsán
  • tök

Ha készételt szeretnénk konzerválni, akkor egyrészt tudnunk kell, hogy az USDA csak néhány ételt tesztelt le laboratóriumban, ezek is inkább az amerikai háziasszonyok által gyakran használt receptek.
Tehát a magyar konyha ételeire nincsenek tesztelt, 100 %-ig biztonságos receptek kidolgozva.

Ezért az általunk közzétett receptek általában „félig kész” készételek. Ez azt jelenti, hogy a konzervünk biztonságos, tesztelt recept alapján készül el és felbontás után pár perc alatt fejezzük be az ételt. A recepteknél mindig leírjuk azt is, hogyan lesz a konzervből valódi készétel.

Ezeket olvastad már?

Édes-savanyú szószos csirke

A gyerekek egyik nagy kedvence nálunk a kínai édes-savanyú szósz csirkével. Ha igazán autentikus módon szeretnéd elkészíteni, akkor viszonylag sok speciális alapanyagot kell vásárolnod, de

Konzerváljunk egészséges „leveskockát”

Az első szakácskönyvem, amiből főzni tanultam, nagyon leegyszerűsítette az ételek elkészítését. Az ízesítéshez leginkább azt írta, hogy „adj hozzá 1-2 leveskockát”. Ez a tanács bevált,

Értesülj első kézből!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Receptek, tippek, trükkök az otthon konzervkészítéshez.