Zöldbab konzerválása cannerben
A zöldbab konzerválása cannerben tartósítja a friss zöldbab ízét és tápanyagtartalmát akár egész télen át. Kövesd ezt a receptet, hogy otthon is könnyedén elkészíthesd saját zöldbabkonzervedet! Szükséges eszközök: befőttesüvegek canner fogó az üvegek kezeléséhez Elkészítés: Tisztítsd meg a zöldbabot: vágd le a végüket, és ha szükséges, felezd vagy vágd kisebb darabokra. Mosd meg alaposan a […]
Zöldborsó konzerválása
Elkészítés: A kifejtett borsót alaposan megmossuk. A borsószemeket egy nagy fazékba tesszük és felengedjük vízzel. Felforraljuk és hagyjuk forrni 2 percig. A borsót lecsepegtetjük és forró vízzel leöblítjük. Ezt azért tesszük, hogy minél több keményítőtől megszabaduljunk. Majd újra lecsepegtetjük. A forró borsót felmelegített 720 ml-es üvegekbe szedjük és kb. 3 cm-es fejteret hagyunk üresen. Opcionális: […]
Lencseleves konzerválása
Elkészítés: A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg nem duzzadnak a szemek (kb.2-3 óra), majd szűrjük le. Gyorsabb megoldás, ha a lencsét mosás után forrásban lévő vízbe tesszük és az újra forrás után 2 percig forraljuk. Majd 1 […]
Lencsekonzerv készítése
Az USDA ajánlása lencse konzerválására. Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt. A lencsét alaposan megmossuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy legalább 2-3 centiméternyire fedje. Áztassuk addig, amíg jól meg nem duzzadnak a szemek (kb.2-3 óra), majd szűrjük le. Gyorsabb megoldás, […]
Levélzöldségek konzerválása
Csak frissen betakarított zöldséget konzerváljon! Ne használja fel a fonnyadt, elszíneződött, beteg vagy rovarkárosított leveleket. Elkészítés: Alaposan mossa meg a zöldleveleket kis adagokban. Vágja ki a kemény szárakat és a középső bordákat és szükség szerint darabolja fel a leveleket a későbbi felhasználásnak megfelelően. Ne pürésítse a zöldségeket! Kis adagokban párolja meg a zöldségeket addig, amíg […]
Cékla konzerv
Elkészítés: Alaposan mossa meg a céklát. Vágja le a felsőrészét a leveleknél. De hagyjon rajta minden gyökeret. Tegye a céklát forrásban lévő vízbe. Az újraforrástól számított 15-20 perc forralás után a cékla héja már könnyen eltávolítható. Hagyja annyira kihűlni a céklát, hogy éppen meg tudja hámozni, de fontos, hogy ne hűljön ki teljesen, mert a […]
Gomba konzerválása
Fontos, hogy a gombakonzervet maximum 0,5 literes üvegekben konzerválhatunk. Nagyobb üvegek esetén a gomba nem kapna megfelelő hőkezelést. Ha emelnénk a konzerválási időn, az viszont a gomba állagán rontana. Az USDA kizárólag 0,5 literes és 0,2 literes üvegekre tesztelte ezt a receptet! Mindkét méretű üveg esetén változatlanul 45 perc a konzerválási idő. Elkészítés: A gombát […]
Édesburgonya konzerv készítése
Az édesburgonya konzerválása kicsit eltér a rendes burgonyáétól. A végeredmény pedig sokkal puhább lesz. A konzervált édesburgonya leginkább pürének fogyasztható majd. Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt. Az édesburgonyát megmossuk és 15 – 20 percig főzzük vagy pároljuk. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy könnyen meg tudjuk fogni […]
Burgonya konzerv készítése
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt. Készítsünk elő egy nagy edényt, amibe hideg vizet teszünk. Literenként adjunk hozzá 1 teáskanál aszkorbinsavat. Ez megakadályozza majd, hogy a burgonya megbarnuljon, amíg az üvegbe kerül. Mossuk meg a burgonyákat, majd alaposan hámozzuk meg őket, és tegyük az aszkorbinsavas vízbe. […]
Kukorica konzerv készítése
Ha még kezdő vagy a nyomás alatti konzerválásban, először mindenképpen olvasd el az alapokat itt. Távolítsuk el a kukoricacsőről a leveleket. Mossuk meg a csöveket és blansírozzuk 3 percig őket. (Tegyük forrásban lévő vízbe és az újraforrástól számítva 3 percig főzzük.) Ezután vagy leszedjük a szemeket a csőről, vagy akkora darabokra vágjuk a csöveket, hogy […]