Elkészítés:
- Egy evőkanál zsíron megpirítjuk a karikákra vágott füstölt kolbászt. A kolbászkarikákat kivesszük és félretesszük.
- A visszamaradt zsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a babérlevelet és 1-2 percig együtt pirítjuk őket. A végén hozzáadjuk a fokhagymát is.
- Megszórjuk a pirospaprikával, jól elkeverjük és felöntjük a konzervek levével, majd felforraljuk.
- Fűszerezzük sóval, borssal, hozzáadjuk a kolbászkarikákat, a babkonzervet és a zöldségkonzervet is. Ha volt füstölthús is az alaplében, akkor azt is most adjuk hozzá.
- Ha nem elég a lé, pótoljuk vízzel.
- 10 percig összeforraljuk az egészet.
- Ha csipetkét is főzünk a levesbe, akkor a forrás kezdetén adjuk hozzá azt is.
- Közben a tejfölt összekeverjük a liszttel és kis mennyiségű levet öntve hozzá hőkiegyenlítést végzünk. Csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez.
- 10 perc után levesszük a tűzről és pár csepp ecettel ízesítjük.
Csipetke készítése:
Célszerű a csipetkét előre megcsinálni és kiszárítva tárolni, majd szükség esetén egy marékkal a bablevesbe, gulyáslevesbe dobni.
A tojást keverjük el a csipetnyi sóval és adjuk hozzá a lisztet. Alaposan gyúrjuk össze. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Kicsit hagyjuk szikkadni, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki és csipegessünk belőle apró darabokat. (Akár közvetlenül a levesbe.)