Elkészítés
- Bontsuk ki a kelkáposzta konzervet és egy szűrő segítségével csepegtessük le.
- Készítsük el a főtt rizst.
- Közben a sertéshús konzerv tartalmát egy edénybe tesszük és a húst villával szétnyomkodjuk. Használhatunk botmixert, turmixot vagy darálót is, de a villával is megfelelő állagú húspépet tudunk készíteni.
Félretesszük, amíg elkészítjük a pörköltalapot. - Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a hagymát, rátesszük a fűszerpaprikát és felöntjük kevés vízzel. Sózzuk, borsozzuk.
- Hozzáadjuk az összetört húst a levével együtt, és pár percig összeforraljuk az alapanyagokat.
- Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá vizet. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal, ha szükséges. Tehetünk hozzá pár kanál lecsót is, ha van kéznél, vagy egy szem paradicsomot és paprikát.
- Vegyünk ki a szaftból 1-2 dl-t.
- Egy jénai tálat kenjünk ki zsírral vagy olajjal.
A tál aljába helyezzük el a kelkáposzta harmadát.
Erre tegyük a főtt rizs felét, majd erre a hús és a szaft felét.
Tegyünk újra egy sor kelkáposztát, rizst és húst az edénybe, majd zárjuk egy újabb sor kelkáposztával. - A kihagyott szaftban csomómentesen keverjünk el 1-2 evőkanál tejfölt és 1 teáskanál lisztet, majd öntsük a kelkáposzta tetejére.
- A rakott kelt tegyük 200 °C-os sütőbe és addig süssük, amíg a teteje kissé megpirul. Kb. 20-25 perc.
Ha szeretjük, reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.